Vlada Crne Gore će početkom 2012. tražiti zaštitni kredit MMF-a

Bez autora
Dec 22 2011

Crnogorska Vlada zatražiće tokom januara od MMF-a zaštitni kredit, kako bi se obezbijedila finansijska sigurnost tokom ekonomski veoma neizvjesne 2012. godine. Iznos kredita još nije poznat, a biće određen tokom januarske posjete misije MMF-a Podgorici. Crna Gora je zainteresovana za aranžman sa MMF-om, ali manje za onaj u klasičnoj formi koji bi značio povlačenje sredstava, tj. u formi „stand by“ aranžmana. Više su zainteresovani za određeni model aranžmana koji bi, u ovim turbulentnim uslovima, Crnoj Gori obezbijedio dodatnu sigurnost, odnosno koji bi značio potvrdu da će nam, u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i velike krize, biti stavljena na raspolaganje određena sredstva. Kredit će biti veoma aktuelan, ukoliko Vlada zbog poremećaja na tržištu eurobveznica odluči da ne emituje nove euroobveznice. Crna Gora se krajem 2010.godine i početkom 2011.godine zadužila na tržištu euroobveznica ukupno 380 miliona eura bez pripadajuće kamate u prosječnom iznosu od 7,5 odsto. Državni dug Crne Gore, na kraju trećeg kvartala godine iznosio je 1, 46 milijardi eura ili 44,6 odsto BDP-a.

Vlada Crne Gore će početkom 2012. tražiti zaštitni kredit MMF-aCrnogorska Vlada zatražiće tokom januara od MMF-a zaštitni kredit, kako bi se obezbijedila finansijska sigurnost tokom ekonomski veoma neizvjesne 2012. godine, saznaje Portal Analitika.

Iznos kredita još nije poznat, a biće određen tokom januarske posjete misije MMF-a Podgorici.

- Crna Gora je zainteresovana za aranžman sa MMF-om, ali manje za onaj u klasičnoj formi koji bi značio povlačenje sredstava, tj. u formi „stand by“ aranžmana. Više smo zainteresovani za određeni model aranžmana koji bi, u ovim turbulentnim uslovima, Crnoj Gori obezbijedio dodatnu sigurnost, odnosno koji bi značio potvrdu da će nam, u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i velike krize, biti stavljena na raspolaganje određena sredstva, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kredit će biti veoma aktuelan, ukoliko Vlada zbog poremećaja na tržištu eurobveznica odluči da ne emituje nove euroobveznice.

Crna Gora se krajem 2010.godine i početkom 2011.godine zadužila na tržištu euroobveznica ukupno 380 miliona eura bez pripadajuće kamate u prosječnom iznosu od 7,5 odsto.

Državni dug Crne Gore, na kraju trećeg kvartala godine iznosio je 1, 46 milijardi eura ili 44,6 odsto BDP-a. Unutrašnji dug iznosio je 392,3 miliona eura eura ili 12 odsto BDP-a, dok je spoljni dug iznosi 1, 068 milijardi eura ili 32,6 odsto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik